Regjeringen ønsker at flere studenter skal reise på utveksling til andre land, og lurer på hvorfor ikke flere velger dette alternativet. Den pågående prosessen skal føre frem til en stortingsmelding om internasjonal studentmobilitet.
Studentdemokratiet i Sørøst- Norge (SDSN) var en av flere på USN som var bedt om å komme med innspill. Fungerende studentleder Kim Andrew Hellevammen og internasjonalt ansvarlig Thérèse Verheyleweghen var på plass i Drammen for å levere studentenes syn på internasjonalisering og utveksling.
Studentrepresentantene ba regjeringen se på utveksling på en ny måte, og også satse på kortvarige utvekslingsopphold som ikke strekker seg over hele semesteret som vil være aktuelt for flere studenter.
"Vi har sett at folk som drar på disse kortere oppholdene blir veldig positivt påvirket og kan bidra med å bygge et nettverk for lengre utenlandsopphold senere" utrykte de fra talerstolen og viste til konkrete eksempler hvor studenter som deltok på sommerskolen i Mostar hvor flere av deltakerne søkte seg til lenger utvekslingsopphold etter å ha forsøkt seg som utvekslingsstudenter i noen uker.
Ikke bare ble disse studentene interessert i mer utveksling, de ble "ambassadører for utveksling og internasjonalisering".
Dersom man skal rekruttere til videre utveksling må derfor også kortvarige utenlandsopphold få finansiering og bli anerkjent av lånekassen.
Hellevammen og Verheyleweghen pekte også på forskjellene mellom fakultetene på USN og understreket at utveksling måtte bli aktuelt for alle studenter uansett hvilket studiet, fakultet eller institusjon de studerte på.
Videre løftet de også finansieringsordningene for utenlandsstudenter og norske studenter generelt. Det må nemlig være økonomisk forsvarlig og reise til utlandet på utvekslingsopphold hvis norsk høyere utdanning skal nå målene om at langt flere studenter skal reise på utveksling.
Regjeringen er forventet og sende meldingen til stortinget sent på høsten i 2019.