Studenter er helt sentrale endringsaktører i ethvert samfunn. De står på frontlinjen i kampen for demokrati, grunnleggende menneskerettigheter og mer rettferdige samfunn. I denne kampen møter studenter stor motstand, brutale angrep, forfølgelse, overvåkning, fengslinger, og de blir ofte nektet retten til å studere. Dette er et problem som vokser i takt med autoritære krefter på fremmarsj og innføringen av nye tiltak for å stilne aktivister og kritiske stemmer. Students at Risk (StAR) er en ordning for studenter som på grunn av sitt arbeid for beskyttelse av menneskerettighetene, er i fare og/eller blir nektet retten til utdanning i hjemlandet. Gjennom StAR får studenter mulighet til å komme til Norge og fullføre utdanningen sin her.
StAR er et viktig program i kampen for demokrati, ytringsfrihet og menneskerettigheter, da det gir beskyttelse til helt sentrale aktører i denne kampen – nemlig studentene. Ordningen ble initiert av Norsk studentorganisasjon (NSO) og Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) i 2012, og etablert som et program i 2013. De første studentene kom til Norge i 2015. Ordningen finansieres av Utenriksdepartementet, og administreres av Direktoratet for Høyere Utdanning og Kompetanse (HK-dir). Gjennom denne ordningen tar Norge i dag imot opptil 20 studenter i året ved universiteter og høyskoler over hele landet. De to siste årene har vi sett en markant økning i antall kvalifiserte studenter, med over 70 nominerte i både 2022 og 2023. Det er dermed tydelig at behovet langt overstiger programmets nåværende økonomiske rammer.
De siste årene har vi også sett økende interesse for ordningen internasjonalt. Etableringen av lignende ordninger i andre land, er viktig for å svare på det økende behovet. Det vil både kunne åpne opp for studenter som ikke innfrir de norske kravene til engelskkompetanse, samt studenter med studiebakgrunner som ikke er kompatible med programmene ved norske høyere utdanningsinstitusjoner.
Det er viktig å anerkjenne den krevende situasjonen Students at Risk-studenter er i når de kommer til Norge. En særlig bekymring er mangelen på tilstrekkelig psykososial støtte for StAR-studenter. Flere sliter med store traumer og psykologiske vansker etter å ha vært utsatt for trusler, forfølgelse og undertrykkelse i landet de kommer fra. Den samlede effekten av en rekke utfordringer ved ankomst til Norge som integrering, begrenset tilgang til tilbud som sikrer mental helse, og usikkerhet om fremtiden, legger videre et stort mentalt press på studentene som allerede er i en sårbar situasjon. Det er behov for å bygge nettverk og skape et støttende og trygt miljø som gir StAR-studenter mulighet til å oppfylle sine akademiske ambisjoner, samt videreutvikle sitt menneskerettighetsarbeid i Norge og internasjonalt gjennom nettverksbygging og kompetanseheving.
Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:
- Students at Risk-ordningen må styrkes og antall plasser økes til minst 40 i året.
- Universitetet i Sørøst-Norge skal etablere tiltak for ivaretakelse av psykososial støtte for Students at Risk-studenter.
- Universitetet i Sørøst-Norge skal tilby flere plasser for Students at Risk.
- Students at Risk-ordningen må løftes i internasjonale fora og det må oppfordres til lignende initiativer.