Velferdspolitisk plattform

Studentvelferd er en viktig del av både trivselen og omgivelsen rundt studietilværelsen, som sikrer at alle har samme mulighet til å ta og fullføre høyere utdanning. Det er viktig å jobbe for å opprettholde og videreutvikle studentenes velferdstilbud for å skape en trygg og god studiehverdag for studentene ved Universitetet i Sørøst-Norge. God studentvelferd defineres som grunnleggende og nødvendige tjenester som dekker de behovene studenter har i hverdagen. Et tilgjengelig og bredt velferdstilbud er et grunnleggende premiss og en nødvendighet for at studentene skal kunne fokusere på studiene og livet som student. Studentvelferd er et omfattende politisk område og Studentdemokratiet i Sørøst-Norge sin velferdspolitiske plattform legger grunnlaget for organisasjonens velferdspolitikk.

Kapittel 1: Ansvar

Ansvaret for studentenes velferdstilbud og velferd er delt mellom staten, vertskommune/vertsregion og fylkeskommune, Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge, Universitetet i Sørøst-Norge og den enkelte studenten. Det må være en god dialog mellom de ulike aktørene, og studentene skal være en naturlig høringsinstans i saker som angår deres hverdag og velferdstilbud gjennom sine demokratiske organer.

1.1 Staten

Staten har det overordnede ansvaret for finansieringen av studentenes velferdstilbud og våre økonomiske støtteordninger. Videre skal staten påse at vertskommunen har et helhetlig og dekkende helsetilbud til studentene som svarer til studentmassens behov og videreutviklingen av dette i samråd med de andre aktørene.

Staten skal ha ansvaret for utbetaling og forvaltningen av studiestøtten og de andre økonomiske støtteordningene til studenter.

1.2 Vertskommune, vertsregion og fylkeskommune

Vertskommunene som huser et av Universitetet i Sørøst-Norge sine campuser har ansvar for at de kommunale tjenestene er tilrettelagt for studentene som bor i kommunen, uavhengig av om de har meldt flytting eller ikke.

Med bakgrunn i flercampusmodellen til Universitetet i Sørøst-Norge og vår geografiske plassering er det naturlig at vertskommunenes ansvar og tilbud utvikles i samarbeid med hele vertsregionen for å sikre et allsidig og godt tilbud til studentene. Selve ansvaret for å sikre at studentene har tilgang til et helhetlig helsetilbud ligger til vertskommunen, som kan tilby dette selv eller sikre tilgang gjennom samarbeid med andre kommuner i vertsregionen eller Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge.

Vertskommunene har ansvaret for at det er tilgjengelige barnehageplasser til studentene som trenger det og for å tilrettelegge for studentboligbygging.

Fylkeskommunen har ansvaret for kollektivtransporttilbudet og skal gi alle studenter minst 50% rabatt på billetter, uavhengig av alder. Videre skal fylkeskommunen støtte opp om studentkulturen og sikre at studenter har tilgang til et godt og rimelig tannhelsetilbud.

1.3 Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge

Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge skal ta seg av studentenes velferdsbehov ved de ulike campusene tilknyttet studentsamskipnaden og forvalte semesteravgiften til det beste for studentenes interesser. Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge sitt tilbud skal være et supplement til offentlige velferdstilbudet, ikke en erstatning for dette.

Velferdstilbudet til Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge skal være tilpasset, tilgjengelig og rimelig for studentmassen ved Universitetet i Sørøst-Norge, og tilbudets omfang skal defineres i dialog med Studentdemokratiet i Sørøst-Norge.

Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge har hovedansvaret for å bistå og tilrettelegge for den kulturelle, sosiale og idrettsrettede studentfrivilligheten, herunder studentsamfunn og studentidrettslag.

1.4 Universitetet i Sørøst-Norge

Universitetet i Sørøst-Norge skal fremme studentenes velferd og ha et godt samarbeid med Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge. Der Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge har ansvaret for studentenes velferdstilbud, har Universitetet i Sørøst-Norge ansvaret for studentenes læringsmiljø. Universitetet i Sørøst-Norge har ansvaret for å tilrettelegge for linjeforeninger og skal stille med fristasjon tilgjengelig for studentfrivilligheten og Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge.

 

 

Kapittel 2: Helse

God studenthelse er når studenten er i stand til å mestre studiehverdagen og lykkes både faglig, sosialt og psykisk. Deler av livet, som hva vi spiser og aktivitetsnivå, påvirker hvordan studenter har det, både psykisk og fysisk. God helse er en forutsetning for å ha en god studietid. Derfor skal det vektlegges helsefremmende arbeid og tilbys lavterskeltilbud for å ivareta studentenes fysiske og psykiske helse. Universitetet i Sørøst-Norge, Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge og vertskommunene har ansvaret for det fysiske rammeverket for forebyggende helsetiltak blant studenter. Studenthelsetjenestene skal reflektere behovene i studentmassen ved Universitetet i Sørøst-Norge.

2.1 Helsetilbud

Studenters evne til å prestere, oppnå faglig mestring og trives sosialt har sammenheng med blant annet tilgang på helsetjenester. Vertskommunen skal informere studentene om det tilgjengelige helsetilbudet og sikre et helhetlig helsetilbud. Det er likevel nødvendig at Universitetet i Sørøst-Norge, Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge og vertskommunen samarbeider for å legge til rette for god studenthelse og for at studenter skal mestre studiehverdagen.

Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:

  • Det skal være tilgjengelige helsetilbud ved alle av Universitetet i Sørøst-Norge sine campus med lav terskel for å be om å få hjelp, for å ivareta både studenters fysiske og psykiske helse.
  • Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge skal arbeide for et tilfredsstillende lavterskeltilbud med psykolog og samtaletjenester.
  • Det skal være tilbud om gratis bind og tamponger på alle av Universitetet i Sørøst-Norge sine campuser.
  • Studenter skal ha tilgang til helsestasjoner i de ulike vertskommunene tilknyttet Universitetet i Sørøst-Norge, uavhengig av alder.
  • Det skal være 75% rabatt på offentlig tannhelsebehandling for alle studenter uavhengig av alder, studie- og bosted.
  • Helserefusjonsordningen skal styrkes ved å fjerne dagens egenandelskrav, øke refusjonsprosenten til 75% og øke maksimal årlig utbetaling til 10.000kr.

2.2 Psykisk helse

Psykisk helse er den følelsesmessige og mentale delen av helsebegrepet. Psykisk helse sier noe om hvordan vi forholder oss til, og håndterer følelsene og tankene våre, også i relasjon til andre. For at studentene skal gjøre det bra i sine studier er det en forutsetning at de har god psykisk helse. Studenters livssituasjon er ofte preget av store omveltninger i miljø, trang økonomi og eksamenstress. Derfor må studenter ved Universitetet i Sørøst-Norge ha enkel tilgang til et lavterskel psykisk helsetilbud, med kort ventetid. Vertskommunene har hovedansvaret for helsetjenestene til studenter gjennom det kommunale helsetilbudet. Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge skal tilby supplerende helsetjenester til det offentlige tilbudet, noe også andre aktører kan gjøre.

Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:

  • Studenter ved Universitetet i Sørøst-Norge skal ha tilgang på lavterskel psykisk helsetilbud.
  • Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge skal prioritere tilbud som forebygger psykisk uhelse blant studenter.
  • Universitetet i Sørøst-Norge, Studentdemokratiet i Sørøst-Norge, Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge og relevante linjeforeninger og organisasjoner skal samarbeide om å arrangere verdensdagen for psykisk helse ved alle av Universitetet i Sørøst-Norges campus.
  • Universitetet i Sørøst-Norge skal tilrettelegge for et tilgjengelig og mangfoldig livsynsveiledningstilbud på campus.

2.3 Seksuell helse

Seksuell helse defineres som fysisk, mentalt og sosialt velvære relatert til seksualitet. God seksuell helse er en ressurs og beskyttelsesfaktor som fremmer livskvalitet og mestringsferdigheter. Seksualitet omfatter følelser, tanker og handlinger, i tillegg til det fysiologiske og fysiske. Derfor bør det gjennom Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge og det offentlige helsevesenet være tilgang på testing-, vaksine-, og behandlingsmuligheter.

Studentmassen er mangfoldig og det må tilrettelegges for at alle studenter opplever at campus er åpent for dem, uavhengig av seksuell legning, kjønnsuttrykk eller kjønnsidentitet. Campus skal være tilgjengelig, likestilt og trygt for alle studenter.

Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:

  • Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge skal sikre gratis selvtesting av seksuelt overførbare infeksjoner på campus.
  • Studenter skal ha tilgang på gratis engangs-prevensjon på campus.
  • Studenter skal uavhengig av alder ha tilgang på gratis testing-, vaksine-, og behandlingsmuligheter.
  • Alle campuser ved Universitetet i Sørøst-Norge skal ha kjønnsnøytrale toaletter og garderober.

2.4 Fysisk aktivitet og helse

Jevnlig fysisk aktivitet har mange positive helsefordeler og fungerer som et forebyggende tiltak mot psykiske lidelser. Å ha lavterskeltilbud med fysisk aktivitet ved campusene er en del av tilretteleggingen for en god studenthelse.  Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge skal tilrettelegge for at studentidrettslag og frivilligheten kan tilby et aktivitetstilbud til alle studenter. Ved å prioritere tiltak som studentidrettslag som både ivaretar fysisk og psykisk helse hos studenten, kan det bidra til at studentene opplever trygghet, tilhørighet og mestring.

Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:

  • Det skal tilrettelegges for å utøve fysisk aktivitet ved eller i nær tilknytting til alle av Universitetet i Sørøst-Norges campus.
  • Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge skal tilby treningssenter i nærheten av campus eller studentboliger. Dette skal være det rimeligste treningstilbudet for studenter i kommunen.
  • Vertskommunen skal tilby og informere om varierte aktivitetstilbud med studentpriser i den respektive vertskommunen.
  • Det skal tilrettelegges og arbeides for opprettelse og drift av studentidrettslag ved Universitetet i Sørøst-Norges campuser.  

2.5 Mat og drikke

Studenter trenger et sunt og variert kosthold som gir tilstrekkelig med energi og næringsstoffer for å kunne yte sitt beste i studiesituasjonen. Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge skal tilby næringsrik mat til en rimelig pris som passer inn i dagens studentbudsjett. Tilbudet skal gjenspeile studentmassen ved å tilby et alternativ som flest mulig studenter kan benytte seg av. En forutsetning for dette er at tilbudet er konkurransedyktig, slik at studenter faktisk benytter seg av kantine- og cateringtilbudet. Tilbudet i kantinene drevet av Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge skal sikre et bærekraftig tilbud, både når det gjelder kjøttfrie alternativer, men også ved å gjøre tiltak for å forhindre svinn. Universitetet i Sørøst-Norge har en mangfoldig studentgruppe og det er viktig at kantinene er lett å navigere i, for eksempel ved å tydelig markere ulike allergener og innhold på ferdigsmurt mat, i varmdisk og i salatbar.

Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:

  • Allergenmarkeringer skal være tydelige på norsk og engelsk.
  • Det skal være mat og drikke tilgjengelig i Universitetet i Sørøst-Norges åpningstider.
  • Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge skal tilby alternativer som er tilpasset forskjellige behov, som ivaretar allergier, intoleranser og religiøse preferanser. Det skal være et tilbud om vegetarisk og vegansk mat.
  • Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge skal legge til rette for at studenter kan ha et sunt og variert kosthold.
  • Prisene skal være lavere enn konkurrerende mattilbud som ikke driftes av Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge.
 

 

Kapittel 3: Studielivet

Studielivet omhandler mer enn det akademiske, det innebærer også studentenes sosiale liv og psykososiale miljø. Tilgang på sosiale, kulturelle, idrettslige og frivillige aktiviteter bidrar til å sikre en god studietid. Alle studenter skal ha tilgang til dette, uavhengig av økonomi, studiested eller eventuelle funksjonshindringer. Sosiale møteplasser for studentene kan bidra til å motvirke ensomhet, frafall i studiene og psykiske plager. Dersom man retter oppmerksomhet mot studentenes sosiale og psykososiale miljø, og prioriterer det i universitets- og høyskolesektoren vil det kunne utjevne sosiale ulikheter og forutsetninger blant studentmassen som helhet.

3.1 Studentboliger

Studentboliger er et godt og nødvendig tiltak for å sikre like muligheter til høyere utdanning uavhengig av geografiske, økonomiske og sosiale forhold hos studentene. Det å ha et trygt, forutsigbart og et billig sted å bo er med på å gi studentene gode forutsetninger til å kunne fokusere på studiene sine. Bosituasjon skal ikke være en utslagsgivende faktor for hvorvidt studentene kan fullføre studiene sine eller delta på sosiale aktiviteter på campus. På denne måten skal studentboliger bidra til å sikre en forutsigbar studietid med trygge rammer. Det er viktig å ha tilstrekkelig med studentboliger som samsvarer med etterspørselen blant studentene. Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge skal ivareta eksisterende bygningsmasse ved å oppgradere eldre boliger, samtidig som det skal bygges nye der det er et behov for å øke dekningsgraden. Studentboliger skal inkludere sosiale områder og fellesarealer for beboerne.

I arbeidet med å tilrettelegge for studentboliger skal vertskommunene stille tomter tilgjengelig gratis eller til redusert pris for Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge. Videre er det viktig at eiendomsskatt på boliger ikke rammer studentene, da dette fører til økte utgifter i en allerede hardt presset økonomisk hverdag. Et eventuelt overskudd for Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge går tilbake til studentvelferden, noe som fører til at et unntak fra eiendomsskatten for studentboliger bidrar til mer studentvelferd.

For å bygge opp under ønsket om levende campus er det viktig at kommunene legger til rette for at Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge kan bygge studentboliger i nær tilknytning til campus eller i nærheten av kollektive knutepunkt. Dette gir studentene en god adgang til campus og reduserer terskelen for å delta på arrangementer på ettermiddager og kvelder.

Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:

  • Det skal være en nasjonal dekningsgrad på studentboliger på minst 20%. Behovet for dekningsgraden av studentboliger tilknyttet Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge skal avklares lokalt med det lokale studentorganet.
  • Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge skal prioritere å sikre studentboliger som samsvarer med etterspørselen fra studentmassen, blant annet ved å sikre utbygging av familieboliger.
  • Andre aktører kan bidra til formålet om økt dekningsgrad. Det skal etterstrebes at andre aktører enn studentsamskipnaden er aktører som ikke tar ut profitt.
  • Studentboligene tilknyttet Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge skal være det rimeligste stedet for studenter å bo i vertskommunen.
  • Studentboligene tilknyttet Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge skal fortrinnsvis bygges campusnært eller i nær tilknytning til kollektive knutepunkt.
  • Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge skal redusere prisene på vaskeriene.
  • Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge skal kommunisere prisøkninger på husleie og tilleggstjenester i studentboligene til beboerne.
  • Vertskommunene skal gi studentboliger fritak fra eiendomsskatt.

3.2 Studentøkonomi

Alle skal ha lik rett og mulighet til høyere utdanning. Det er helt grunnleggende at studentene skal kunne leve av studiestøtten, uten å være avhengig av å ha inntektsgivende arbeid eller annen økonomisk støtte ved siden av. Studieprogresjon og gjennomføring skal ikke påvirkes av studentenes økonomiske forutsetninger. Studiestøtten skal bidra til å utjevne forskjeller i samfunnet, og legge til rette for at en større del av befolkningen får en reell mulighet til å fullføre en høyere utdanning. Det er derfor nødvendig å øke studiestøtten slik at økonomiske forhold ikke er en avgjørende faktor for at studentene skal lykkes.

Det å ha en deltidsjobb ved siden av studiene kan være positivt, spesielt når denne er relevant for utdanningen studenten tar. Realiteten er derimot at ikke alle studenter har anledning til å ha en deltidsjobb, og at flere studenter arbeider så mye at det går ut over studiene. Ikke bare må studiestøtten økes slik at studentene kan prioritere å studere, studiestøtteregelverket må og endres slik at studenter ikke blir straffet for å ha en deltidsjobb. Inntektsgrensen til Lånekassen må derfor økes, men ikke på premisset om at studentene da skal jobbe mer og behovet for studiestøtten reduseres.

Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:

  • Studiestøtten skal knyttes opp mot grunnbeløpet i folketrygden og være på minst 2 G.
  • Studentene skal selv kunne velge mellom utbetaling over 12 måneder, hvor en større del blir utbetalt den første måneden i semesteret eller flat utbetaling.
  • 60 % av studielånet skal omgjøres til stipend etter hvert som studenten avlegger studiepoeng.
  • Inntektsgrensen skal være på minst 2,5 G.
  • Studenter med barn og studenter med funksjonshindring skal ha rett til økt studiestøtte tilsvarende 2,5 G.

3.3 Sosialtilbud ved Universitetet i Sørøst-Norge

Det er viktig å ha et godt sosialt tilbud for studentene, da et godt sosialt nettverk er noe av det viktigste for studentenes psykiske helse. For at studentene skal trives på campus er det nødvendig at de har mulighet til å arrangere ulike aktiviteter for studentene i egne arealer som for eksempel studenthus, kro, eller Universitetet i Sørøst-Norge sine egne lokaler. Disse områdene skal kunne brukes av studenter som ønsker å engasjere seg i frivillige studentorganisasjoner, opprette nye organisasjoner eller ta del i Studentdemokratiet i Sørøst-Norge. Å engasjere seg i studentfrivilligheten bidrar til økt tilhørighet og sosiale relasjoner blant studentene, på tvers av studieprogram.

Fellesskap, gode studiemiljøer og tilhørighet er nøkkelord når det kommer til å skape en god studietilværelse for studenter. Å skape levende studentsamfunn bidrar til å skape levende campuser, hvor studentene ønsker å være.

Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:

  • Det skal arrangeres alkohol- og rusfrie gratisarrangementer.
  • Hver campus skal ha et studenthus der studentene kan arrangere aktiviteter og sosiale arrangementer tilpasset studentmassen.
  • Universitetet i Sørøst-Norge skal stille sine lokaler til disposisjon for studentrettede arrangementer og aktiviteter i regi studentforeninger og -organisasjoner.
  • Universitetet i Sørøst-Norge skal legge til rette for at det skal være enkelt å opprette og drifte linjeforeninger.
  • Universitetet i Sørøst-Norge og Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge skal opprettholde og videreutvikle støtten og oppfølging av de ulike studentforeningene. Dette blant annet gjennom deltakelse i lederforum på hver campus, samt kurs, opplæring og arrangementer for studentforeningene.
  • Det skal arbeides for å videreutvikle og styrke studentsamfunnene ved Universitetet i Sørøst-Norge.
  • Universitetet i Sørøst-Norge skal i samråd med Lederforum skape en månedlig møteplass for studentene ved campus, enten digitalt eller fysisk i form av et arrangement eller lignende.
 

 

Kapittel 4: Vertskommune og -region

Studentene ved Universitetet i Sørøst-Norge er fordelt over flere kommuner og regioner. Det er viktig med et godt samarbeid med kommunen for å styrke studentopplevelsen og tilhørigheten studentene har til kommunen og regionen de bor i under studiene. Som vertskap for Universitetet i Sørøst-Norge har vertskommunen ansvar for å legge til rette for studenter som er bosatt i kommunen, både fast og midlertidig. Det er viktig at studentene har gode tilbud i kommunen de flytter til under studiene.

Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener det er viktig at kommunene og regionene tilhørende Universitetet i Sørøst-Norges campuser bidrar til å skape et godt studiemiljø. Vertskommunene og versregionen bør ha et ønske om å bli en studentregion, gjennom å ivareta studentene under studiene, noe som kan gjøre det attraktivt å bli værende i regionen etter endt utdanning. Dette er positivt for både studentene som kan finne jobbmuligheter og gode tilbud i kommunen, og vertskommunen som kan få tilflyttere som bidrar til kommunens vekst.

4.1 Samarbeid med vertskommunen og studentregionen

For å kunne få til et tett og godt samarbeid, er det viktig at campusstyrene ved hver enkelt campus har en veletablert samarbeidsarena med vertskommunen. Dette samarbeidet bør være viktig for både vertskommunens og Universitetet i Sørøst-Norge.

For vertskommunen gir nye innbyggere i form av tilflyttende studenter en økt sum i rammetilskuddet fra staten. Dette bidrar til kommunens ivaretakelse av studentene, for eksempel via et helsetilbud som nærmere reflekterer antallet som faktisk bor i kommunen. En god løsning for både studenter og kommune er incentiver som gjør at flere studenter melder flytting til kommunen under studietiden. Alle vertskommuner bør derfor gi innflyttertilskudd som en incentivordning til studenter.

For å ivareta studentenes velferd i kommunen er det viktig at vertskommune og -region utarbeider en studentmelding som rulleres jevnlig. Denne bør være forankret i studentmassen gjennom Studentdemokratiet i Sørøst-Norge, samt i relevante utvalg, kommunestyre og fylkesting.

Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:

  • Campusstyrene i Studentdemokratiet i Sørøst-Norge og vertskommunene skal samarbeide om å fremme det kommunale tjenestilbudet til studentene.
  • Vertskommunene skal sende relevante høringer til Studentdemokratiet i Sørøst-Norge for å legge til rette for studentmedvirkning i kommunene.
  • Vertskommunene skal gi minst 8000 kr i innflyttertilskudd til studenter som melder flytting til kommunen under sine studier.
  • Vertskommunene må legge til rette for en god studiehverdag med tilbud gjør at studenter ønsker å bli boende.
  • Vertskommunene skal ha en studentmelding.

4.2 Kollektivtransport

Studenter er avhengige av et billig og tilgjengelig kollektivtransporttilbud for å få hverdagen til å gå rundt. Studentene ved Universitetet i Sørøst-Norge må ofte forflytte seg på tvers av fylkesgrenser, noe som betyr at studentene må forholde seg til flere kollektivselskap. Å reise miljøvennlig skal ikke være dyrt og vanskelig, derfor må fylkeskommunale kollektivselskap legge til rette for at studenter kan reise billig og effektivt.

I nyere tid har den gjennomsnittsalderen på studentene økt, noe som har bidratt til at færre studenter blir omfattet av rabattordninger på kollektivtransport. Økt alder betyr nødvendigvis ikke at studenten står i en bedre økonomisk situasjon.

Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:

  • Studenter skal kunne kjøpe enkelt- og periodebilletter på kollektivtransport til rabattert pris, uavhengig av alder.
  • Det skal være enkelt å komme seg til/fra campus til kollektive knutepunkt og sentrum.
  • Det skal være enkelt å reise kollektivt mellom Universitetet i Sørøst-Norges campuser.
  • Kollektivtransport mellom vertskommuner og -regioner må gå på et tidspunkt som legger til rette for levende campus.

4.3 Kulturtilbud for studenter

For å tilrettelegge for en god studietid ved Universitetet i Sørøst-Norge og oppleve vertskommunen som attraktiv er det avgjørende med gode kulturtilbud, også utenfor campus. Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener det vil komme både studentmassen og vertskommunen til gode om kulturtilbudene styrkes. Det kommunale kulturtilbudet skal være et godt supplement til studentsamfunnene sine studentdrevne tilbud.

Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:

  • Kulturtilbudet i vertskommunene skal være attraktivt og tilgjengelig for studenter.
  • Det skal være studentrabatt på kulturtilbud i regi av vertskommunene.
  • Vertskommunene skal tilrettelegge og inkludere studenter i arbeidet med å utvikle kulturtilbudet lokalt.

4.4 Barnehagetilbud

Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at det å være forelder ikke skal være til hinder for å ta høyere utdanning. Studenter med barn er avhengige av å ha et barnehagetilbud i sin vertskommune, som er tilrettelagt og tilpasset den unike situasjonen studenter står i. Det er en generell samfunnsutfordring at det ikke er løpende opptak til barnehager, en utfordring det må tas tak.

Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:

  • Vertskommunen skal ha ansvaret for barnehagetilbudet til studenter med barn.
  • Vertskommunen skal tilby barnehageplasser med rabatterte priser, utvidede åpningstider og eksamensgaranti i eksamensperioder til studenter.
  • Studenter med barn skal ha fortrinnsrett på plass ved barnehagen nærmest sin bopel eller campus i vertskommunen.
  • Det skal være løpende opptak til barnehager.

 

Velferdspolitisk plattformen i pdf-versjonen finner du her

Velferdspolitisk plattform ble vedtatt av semestermøte den 16.03.2025.