Kapittel 1: Fysisk Læringsmiljø
Fysisk læringsmiljø inkluderer bygninger og omgivelser og kravet til universell utforming. Et godt fysisk læringsmiljø er viktig for å legge til rette for gode og inkluderende læringsprosesser. Alle studenter ved Universitetet i Sørøst-Norge skal ha gode og trygge undervisnings- og læringsarealer.
For at studenter skal ha et ønske om å bruke campus som en aktiv læringsarena er Universitetet i Sørøst-Norge nødt til å tilrettelegge det fysiske læringsmiljøet på en tilfredsstillende måte, som legger til rette for at studentene trives og er i omgivelser hvor de kan fokusere på å lære. Universitetet i Sørøst-Norges campuser skal bli brukt av både studenter og ansatte, slik at vi har levende campus hvor studentene ønsker å være. Det er viktig at det er høy standard på Universitetet i Sørøst-Norges bygg og uteområder.
Studenter skal ha tilgang til arealer på campus for både faglige og ikke-faglige aktiviteter.
1.1 Fysisk læringsmiljø på campus
Fysisk læringsmiljø på campus handler om å dekke studentenes trivsels- og læringsbehov. For å sikre et godt fysisk læringsmiljø er det viktig at alle bygg er utformet og innredet etter studentenes behov, og at relevante læringsareal er tilgjengelig for studentene. Utforming av bygg, uteområder og læringsarealer har betydning for studentenes muligheter for å delta i utdanningen. Studentene må ha gode og trygge læringsareal, med et godt inneklima. Det skal være god luft og anlegg for varme og kjøling på alle Universitetet i Sørøst-Norges campus. Studentene skal ikke måtte sitte med vinterjakke og pledd i undervisning.
Det er viktig at Universitetet i Sørøst-Norge tilrettelegger for at studentene kan studere og lese sammen med hverandre og alene. Alle studenter skal ha tilgang på lesesaler, datasal, stillesal, bibliotek og andre fagrelevante læringsarealer. Alle bygg og lokaler studentene ved Universitetet i Sørøst-Norge disponerer skal være utstyrt med tilstrekkelig antall stikkontakter for egnet bruk.
Det skal være grupperom tilgjengelig for alle Universitetet i Sørøst-Norges studenter. Studenter som bruker spesialrom slik som simuleringssenter, må ha en egen kvote for bruk av disse, slik at de kan benytte seg av grupperom på samme linje som andre studenter. På flerbrukscampus skal grupperom kun brukes av studenter, og andre aktører skal ikke kunne booke disse til annet bruk.
Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:
- Universitetet i Sørøst-Norges bygg og lokaler skal ha et tilfredsstillende inneklima hvor innetemperaturen skal ligge mellom 20-22°C.
- Alle undervisningsrom skal ha tilstrekkelig med knagger til å henge opp ytterjakker.
- Universitetet i Sørøst-Norge skal ha tilstrekkelig med leseplasser og grupperom på alle sine campuser.
- Studenter skal kunne booke inntil 5 timer på grupperom hver dag i uken, og bruk av grupperom skal ha en egen kvote, uavhengig av bruk av andre rom som på simuleringssenter.
- Alle undervisningsrom, grupperom og andre læringsarealer skal ha tilstrekkelig med stikkontakter og lademuligheter.
- Alle campuser ved Universitetet i Sørøst-Norge skal ha åpent fra kl. 06:00 til 24:00.
1.2 Gjennomstrømning
Gjennomstrømning defineres som hvor mange studenter som gjennomfører sine studier på normert tid. Studentdemokratiet i Sørøst-Norge er bekymret for at studenter faller fra studiene. Det er flere grunner til at studenter faller fra høyere utdanning. Som et tiltak for å øke gjennomstrømningen er det viktig at studentene har et ønske om å være på campus, og at det oppleves som et godt og trygt sted å være.
OLA-ordningen er en god måte studenter kan lære av hverandre, og gir studenter mulighet til å ta ansvar for egen læring i en sosial setting med fokus på gjensidig læring. Det er viktig at Universitetet i Sørøst-Norge legger til rette for god faglig utveksling mellom studentene, og for at dette skal fungere optimalt så må Universitetet i Sørøst-Norge utvikle og forbedre OLA-ordningen.
Det er essensielt at Universitetet i Sørøst-Norge følger opp studenter og undersøker hvorfor frafallet i utdanningene skjer underveis. Det må settes i gang tiltak for å unngå frafall. God tilrettelegging, tilbakemelding og oppfølging er viktig for å minske frafallet.
Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:
- Universitetet i Sørøst-Norge skal forebygge frafall gjennom oppfølging, god tilrettelegging og gjennom en god og konstruktiv tilbakemeldingskultur mellom ansatte og studenter.
- Universitetet i Sørøst-Norge skal jobbe for aktive og inkluderende studentmiljø på studiestedene.
- Universitetet i Sørøst-Norge skal videreutvikle OLA-ordningen.
Kapittel 2: Psykososialt læringsmiljø
Det psykososiale læringsmiljøet omfatter det mellommenneskelige samspillet studentene imellom og mellom studentene og de ansatte ved Universitetet i Sørøst-Norge. Andre faktorer som har stor innvirkning på det psykososiale læringsmiljøet, er gode møteplasser, sosiale aktiviteter, medbestemmelse, respekt og åpenhet.
2.1 Studiestart
Studiestart er det første formelle møtet mellom Universitetet i Sørøst-Norge og nye studenter. Her dannes grunnlaget for det kommende studieløpet og studielivet ved våre campuser. Gjennom å ha fellesaktiviteter i undervisningstiden hvor nye studenter kan møte resten av kullet og foreleserne legger man opp til et godt psykososialt læringsmiljø. Behovene og interessene til studentene varierer fra campus til campus, Universitetet i Sørøst-Norge må derfor legge til rette for en studiestart som er tilpasset det enkelte campus og studentmassen lokalt, med noen like elementer ved studiestarten på tvers av campus for å sikre en felles studentfølelse ved Universitetet i Sørøst-Norge.
Fadderstyrene har en viktig rolle i å skape en god studiehverdag med et sosialtilbud for studenter, av studenter. For å sikre kontinuitet i fadderstyrene fra år til år må Universitetet i Sørøst-Norge bistå i arbeidet med å utarbeide en skriftlig veiledning for styrearbeidet. Denne veiledningen skal oppdateres jevnlig, slik at nyttig informasjon blir overført og man tar lærdom fra tidligere studiestarter.
Hovedansvaret for det sosiale innholdet i studiestartsuka ligger til fadderstyret, men Universitetet i Sørøst-Norge har et medansvar i å tilrettelegge for deres aktivitet. Fadderstyrene skal oppfordre de enkelte faddergruppene til å ha sosiale faglige aktiviteter i samarbeid med emneansvarlig og andre ansatte i de respektive fagmiljøene, slik at det også bygges en faglig tilhørighet og relasjon mellom student-student og student-ansatt.
Studentdemokratiet i Sørøst-Norge er opptatt av at Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge skal bistå i gjennomføringen av studiestartsuka, gjennom å bistå fadderstyrene og økonomiske bidrag.
Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:
- Studiestart skal planlegges av en satt arbeidsgruppe med dette prosjektet som hovedfokus gjennom året.
- Studiestart skal bestå av et variert tilbud, med et mangfold av aktiviteter for å ivareta flest mulig studenter.
- Fadderordningen skal ha felles rammer for alle campuser, men med rom for lokale tilpasninger.
- Fadderstyret skal få grundig opplæring, veiledning og oppfølging fra Universitetet i Sørøst-Norge.
- Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge og Universitetet i Sørøst-Norge skal hvert år avsatte midler til studiestartaktiviteter ved de ulike campusene som disponeres etter dialog med Studentdemokratiet i Sørøst-Norge. Midler som ikke blir brukt, skal tilbakebetales til Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge og Universitetet i Sørøst-Norge.
2.2 Studieliv
Fellesskap, gode studiemiljø og tilhørighet bidrar til aktive studenter og et godt studieliv. En god studietid defineres av mer enn studentenes faglige progresjon og akademiske utbytte. Det er derfor viktig at det arbeides for å legge til rette for gode mellommenneskelige relasjoner mellom studenter, hvor studentene kan danne sosiale fellesskaper. Gjennom å sikre gode og inkluderende studieliv ved Universitetet i Sørøst-Norge sikrer man ikke bare en god studietid, studietilbudet gjøres også attraktivt for fremtidige studenter.
Studentene må ha tilgang til et mangfoldig aktivitetstilbud, bestående av blant annet sosiale, kulturelle og faglige arrangementer. Tilbudene må være tilgjengelige for studenter, uavhengig av økonomi eller eventuelle funksjonshindringer.
Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at
- Universitetet i Sørøst-Norge må arbeide med å styrke det psykososiale læringsmiljøet i alle emner.
- Universitetet i Sørøst-Norge skal legge til rette for sosiale samspill i forelesinger, ved å bruke varierte interaktive arbeidsmåter.
- Det skal være lagt til rette for sosiale møteplasser på Universitetet i Sørøst-Norge sine campuser.
- Det skal være et fellesprinsipp om en halvtimes matpause ved Universitetet i Sørøst-Norge.
2.3 Studentfrivillighet
Læringsmiljøet skal gi grunnlag for gode studentliv. Universitetet i Sørøst-Norge skal arbeide for at det å engasjere seg og å ta del i studentfrivilligheten er normen for studentene, noe som vil skape et engasjerende og aktivt studentmiljø. For å legge til rette for dette må Universitetet i Sørøst-Norge gi gode rammer for studentfrivillighet på alle campuser og skape en kultur hvor ansatte oppfordrer til studentengasjement. Studentfrivillighet på campus skal være en arena for tilhørighet, sosiale samspill og gode møteplasser.
Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:
- Universitetet i Sørøst-Norge skal holde av en dag i løpet av studiestartsuka som skal ha studentfrivillighet som gjennomgående tema.
- Alle emneansvarlige, programledere og studieveiledere ved Universitetet i Sørøst-Norge, skal kjenne til og oppfordre studentene til deltagelse i Studentdemokratiet i Sørøst-Norge og andre relevante studentorganisasjoner på sin campus.
- Universitetet i Sørøst-Norge skal ha oversikt over når studenter på samlingsbaserte studier er på campus, slik at studentfrivilligheten kan tilrettelegge for sosiale aktiviteter som inkluderer disse.
Kapittel 3: Digital læringsmiljø
Det digitale læringsmiljøet består av de ulike digitale verktøyene som brukes i studentenes lærings- og vurderingssituasjoner. En økt digitalisering av akademia og samfunnet har gjort det digitale læringsmiljøet mer dagsaktuelt enn noen gang før. Det er viktig at digitaliseringen av høyere utdanning ikke går bekostning av selve utdanningskvaliteten. I det digitale læringsmiljøet skal det legges til rette for studentdeltakelse og aktivt samarbeid mellom studenter. De digitale verktøyene studentene møter skal være enkle å bruke og tilpasset mangfoldet av studieretninger ved Universitetet i Sørøst-Norge.
Studentenes personopplysninger og annen informasjon om den enkelte studenten skal deles på færrest mulig plattformer og studentene skal aktivt samtykke til at informasjon om dem innhentes, brukes og eventuelt deles. Det skal til enhver tid være mulig for studenter å trekke sitt samtykke til deling av informasjon og opplysninger.
3.1 Læringsplattform
Læringsplattformen Universitetet i Sørøst-Norge benytter skal bidra til god planlegging, organisering og gjennomføring av undervisning og læringsinnhold for studenter. Systemet skal være universelt utformet og enkelt å bruke for både studenter og ansatte. Det er viktig at det begrenses hvor mange læringssystemer studentene må forholde seg til, og at det etterstrebes å samle funksjoner og verktøy i et fellessystem som følger studenten fra studiestart til studieslutt.
Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:
- Alle rom i læringssystemet skal utformes etter en standardisert mal for å skape en helhetlig og oversiktlig studiesituasjon.
- Læringssystemet skal være hovedverktøyet for deling av informasjon, kunngjøringer og viktige beskjeder til studentene.
- Alt læringsstoff skal tilgjengeliggjøres etter forelesning.
- Læringssystemet skal legge til rette for varierte pedagogiske praksiser.
- Undervisere må få opplæring i bruk av læringssystemet og hvordan de kan bruke det til å løfte nivået på undervisning, læring og vurdering.
3.2 Digital undervisning
Studentdemokratiet i Sørøst-Norge er opptatt av at fysisk undervisning skal være normen ved Universitetet i Sørøst-Norge og at det digitale undervisningstilbudet skal være et supplement. Det er viktig at studenter på nett- og samlingsbaserte studier inkluderes og ses på som en fullverdig del av studentmassen. Det må arbeides for at alle studenter er sikret et godt læringsmiljø gjennom å knytte faglige og sosiale bånd innad i studentgruppen og med foreleserne.
Det må arbeides annerledes med læringsmiljøet på digitale studietilbud enn på fysiske studietilbud, noe ansatte med ansvar for digitale studietilbud må være bevisst. Ikke alle studenter på digitale studier har tilgang til gode læringsarealer der de bor, de må derfor også sikres tilgang til campus. Studenter på digitale studietilbud må også ha anledning til å søke hybel hos Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge.
For å sikre mellommenneskelige relasjoner på nett- og samlingsbaserte studier må det i større grad legges til rette for gode kommunikasjonskanaler mellom student-student og student-ansatt enn ved fysiske studieløp. Studentene må tidlig i studieløpet sikres tilgang til nødvendig informasjon og verktøy for flerveiskommunikasjon mellom studenter. Videre må det sikres en kontinuerlig faglig veiledning av studenter på nett- og samlingsbaserte studier, ettersom de ikke har den samme tilgangen til faglig ansatte som studenter på fysiske studieløp.
Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:
- Digital undervisning skal, i lik linje med fysisk undervisning tilrettelegges for å danne et sosialt fellesskap som grunnlag for videre studieløp.
- Studenter på nett- og samlingsbaserte studieløp skal ha tilgang til relevante læringsarenaer på campus.
- Studenter må ha tilgang til gode verktøy som er åpne for flerveiskommunikasjon.
- Det må sikres en kontinuerlig faglig veiledning av studenter på nett- og samlingsbaserte studier.
- Utgifter til lisenser for digitale programvarer og verktøyer som studenter må bruke i undervisning skal dekkes av Universitetet i Sørøst-Norge.
3.3 Digitale læringsressurser
Digitale læringsressurser er når læringsressurser som forelesningsbilder, artikler, kompendier, opptak av forelesninger og lignende som brukes i undervisning er tilgjengelige for studenter digitalt. Digitaliseringen av nettopp disse ressursene er et viktig tiltak for å tilgjengeliggjøre høyere utdanning for en større del av befolkningen, og gi studentene tilgang til dem når de har behov for det.
Deling og gjenbruk av digitalt læringsressurser mellom forelesere og tilgjengeliggjøring av disse vil kunne bidra til å heve utdanningskvaliteten og tilgangen til kunnskap i samfunnet.
Studentdemokratiet i Sørøst-Norge er opptatt av at pensum skal være tilgjengelig for studentene digitalt og ha en høy kvalitet. Den enkelte studenten må også sikres tilgang til tidsskrifter som er relevant for studieløpet.
Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:
- Digitale læringsressurser skal gjøres tilgjengelig for allmennheten kostnadsfritt.
- Pensum skal være tilgjengelig for studenter digitalt og i lydformat.
- Utgifter til lisenser for digitale programvarer, verktøyer og operativsystem som studenter må bruke i undervisning skal dekkes av Universitetet i Sørøst-Norge.
- Kompendier skal holde høy kvalitet, være lett lesbare og kunne skannes med tekstskanningsverktøy.
Kapittel 4: Pedagogisk læringsmiljø
Det pedagogiske læringsmiljøet omhandler utforming av læringsmål, form og innhold for et studieprogram eller emne, slik som valg av læringsaktiviteter, vurderingsformer eller presentasjon av det faglige innholdet.
Studentene har ulike styrker og behov basert på erfaringene de tar med seg inn i studiesituasjonen, noe som skaper en variasjon i hvordan studenter lærer og best demonstrerer sine faglige kvalifikasjoner. Variasjon i undervisningsformer, læringsaktiviteter og vurderingsmetoder er derfor essensielt for å møte og ivareta de ulike behovene, styrkene og preferansene i studentmassen.
Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:
- All pedagogisk aktivitet skal være tilgjengelig for alle studenter.
- Forelesinger og annen undervisning ved Universitetet i Sørøst-Norge skal være tilpasset mangfoldet i studentmassen.
- Universitetet i Sørøst-Norge skal tilby fleksible og varierte læringsmetoder ved alle studieprogram.
- Universitetet i Sørøst-Norge skal benytte seg av varierte vurderingsformer som gir den enkelte studenten anledning til å vise frem sine sterke sider.
Kapittel 5: Organisatorisk læringsmiljø
Organisatorisk læringsmiljø handler om hvordan Universitetet i Sørøst-Norge organiserer studiene, bruker studieadministrative systemer, strukturerer og organiserer arbeidet med å utvikle utdanningskvaliteten og læringsmiljøet. Det organisatoriske læringsmiljøet omfatter også det systematiske arbeidet med oppfølging av studenter og studenters muligheter for medvirkning og gi tilbakemeldinger. Det er viktig at Universitetet i Sørøst-Norge har klare linjer og en tydelig tjenestevei i sitt organisatoriske arbeid, slik at studentene opplever et effektivt og pålitelig system som er med på å skape et godt læringsmiljø.
Universitetet i Sørøst-Norge skal legge til rette for studentdeltakelse både gjennom Studentdemokratiet i Sørøst-Norge og andre studentorganisasjoner som studentsamfunn og linjeforeninger. Forelesere må ha god kjennskap til Studentdemokratiet i Sørøst-Norge og hvordan tillitsvalgte bidrar til et godt læringsmiljø og høy kvalitet på sine studier.
Som en del av mulighetene til tilbakemeldinger må Universitetet i Sørøst-Norge aktivt informere studentene om tilbakemeldingssystemet «Si ifra». Dette er en viktig plattform for at studenter enkelt skal kunne gi tilbakemelding om alt fra fysisk læringsmiljø til kvaliteten på forelesning. Universitetet i Sørøst-Norge må jobbe for at saker som blir meldt inn via Si ifra blir godt og effektivt oppfulgt.
Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:
- Universitetet i Sørøst-Norge skal informere studentene om Si ifra-systemet, og følge opp tilbakemeldinger på en god og effektiv måte.
- Alle forelesere skal ha god kjennskap til Studentdemokratiet i Sørøst-Norge.
- Alle emneansvarlige skal oppdatere emneplaner i TimeEdit.
- Demokratitiden skal være blokkert for undervisning og arrangementer i regi av Universitetet i Sørøst-Norge i TimeEdit. I blokkeringen skal det redegjøres for hva demokratitiden er for både studenter og ansatte.
Kapittel 6: Læringsmiljøutvalg
Læringsmiljøutvalget har en viktig rolle og skal sikre studentene reelle medvirkningsmuligheter i prosesser som angår læringsmiljøet. Studentene skal ha like mange representanter i læringsmiljøutvalget som de ansatte og utvalget skal ledes av en studentrepresentant annethvert år.
Ved Universitetet i Sørøst-Norge bør handlingsrommet universitets- og høyskoleloven gir om at det kan opprettes flere læringsmiljøutvalg ved institusjonen tas, gjennom at det i tillegg til ett sentralt læringsmiljøutvalg opprettes lokale læringsmiljøutvalg ved de respektive campusene.
Læringsmiljøutvalgene skal ha et tydelig mandat og en aktiv rolle i arbeidet med læringsmiljøet ved Universitetet i Sørøst-Norge. Der det sentrale læringsmiljøutvalget skal rapportere til styret, skal de lokale læringsmiljøutvalgene rapportere til det sentrale læringsmiljøutvalget.
Universitetet i Sørøst-Norge skal sikre at læringsmiljøutvalget har tilstrekkelig med administrative ressurser og et økonomisk handlingsrom til å gjennomføre sitt arbeid og ønskede læringsmiljøtiltak.
Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:
- Universitetet i Sørøst-Norge skal ha et sentralt læringsmiljøutvalg som har et strategisk ansvar for læringsmiljøet.
- Universitetet i Sørøst-Norge skal ha lokale læringsmiljøutvalg som jobber med læringsmiljøet lokalt ved den respektive campusen.
Kapittel 7: Tilrettelegging
En viktig del av et godt læringsmiljø er at behov for tilrettelegging i studiehverdagen ikke er til hinder for studenters mulighet til å fullføre utdanningen. Universitetet i Sørøst-Norge er nødt til å tilrettelegge for digital undervisning ved behov. Det kan skje uforutsette ting i studentenes liv på lik linje med arbeidstagere, dette mener Studentdemokratiet i Sørøst-Norge ikke skal gå utover studentenes utdanning. Studenter med barn skal få tilrettelagt studietiden sin slik at de kan gjennomføre studieløp etter eget ønske og behov. Universitetet i Sørøst-Norge skal påse at individuelle behov blir møtt etter beste evne, og at universitetets areal er universelt utformet slik at alle studenter har de samme forutsetningene for å være på campus og delta i undervisning.
Studentdemokratiet i Sørøst-Norge mener at:
- Studenter som ikke kan følge undervisning fysisk på grunn av sykdom eller andre private/uforutsette hendelser skal få tilbud om et digitalt eller kompenserende alternativ.
- Studenter som av ulike grunner må være hjemme med barn skal få muligheten til å følge undervisningen digitalt.
7.1 Universell utforming av campus
Studenter med funksjonshindringer skal også ha mulighet til å fullføre høyere utdanning. Dette krever at Universitetet i Sørøst-Norge er utformet slik at alle studenter har samme forutsetninger for å kunne fullføre sin høyere utdanning uavhengig av eventuelle funksjonshindringer.
Studentdemokratiet mener at:
- Alle studenter ved Universitetet i Sørøst- Norge skal ha et tilgjengelig studiested som er universelt utformet.
- Universitetet i Sørøst-Norge skal følge retningslinjene og kravene for universell utforming av IKT.
- Det skal alltid brukes mikrofon i alle forelesninger.
Læringsmiljøpolitisk plattformen i pdf-versjonen finner du her