Studentene går 6 634kr i minus hver måned. Bolig er en av de største utgiftene studentene har.
- Studentene fortjener et bedre tilbud, mener studentleder Charlotte.
Studentboligundersøkelsen utgis av Norsk studentorganisasjon (NSO) hver sommer, med oppdaterte tall både for den samlede nasjonale dekningsgraden, samt tall for den enkelte studentsamskipnad og hvert studiested. Dekningsgraden viser hvor stor andel av studentene som har anledning til å bo i en studentbolig som eies av samskipnadene.
Årets studentboligundersøkelse viser at det i gjennomsnitt er studentboliger til 14,94 prosent av studentene nasjonalt. Ved USN ligger dekningsgraden på 15 prosent i gjennomsnitt på tvers av campus. SDSN sitt mål er at dekningsgraden skal være på 20 prosent. Med andre ord har vi fremdeles en lang vei å gå. Situasjonen er alvorlig, og vi frykter at boligmangelen vil gå utover studentenes mulighet til å delta i studiestart. Her finner dere lenke til den fullstendige oversikten over dekningsgraden ved USN sine campus.
- Studenter står i en vanskelig økonomisk situasjon, og ved å bygge flere studentboliger, bygger vi samtidig ned barrierene studentene møter når de begynner å studere. Studentene fortjener et bedre tilbud, sier studentleder Charlotte Nilsen.
En spesiell situasjon i Bø
Samtidig som vi ser at boligsituasjonen for studentene er kritisk, har Midt-Telemark kommune et prosjekt der de vil leie ut hybler på Bø sykehjem til studenter. Mot 15 timers arbeid i måneden som besøksvenn eller lignende, vil studentene betale en leie på 4000kr for et rom med bad og et fellesareal med hvitevarer.
Vi i SDSN anerkjenner at intensjonen med prosjektet er god, men vi mener at det er problematisk å knytte arbeid til bolig på denne måten. Vi vet at arbeid går ut over studiene. Sannsynligheten for å bestå eksamen øker når studentene jobber mindre, og det er derfor problematisk at boligsituasjonen skal ta utgangspunkt i mindre tid til studier. Dersom man knytter arbeidet til et bosted oppstår det usikkerhet rundt hva som skjer med boligen dersom man ikke kan jobbe. Mister studenten hjemmet sitt hvis de ikke kan jobbe på grunn av sykdom, praksis, eksamensperioder eller lignende?
SDSN er opptatt av at studentene skal ha et trygt, forutsigbart og billig sted å bo, som er med på å gi studentene gode forutsetninger til å kunne fokusere på studiene. Vi er bekymret for at dårlig studentøkonomi og mangel på studentboliger tvinger studentene til å si fra seg studieplassen. Ved å bygge flere studentboliger, bygger vi samtidig ned barrierene studentene møter når de begynner å studere.
-
Det kunne vært mulig å sett på to separate løsninger i prosjektet til kommunen, der den ene er mulighet for alternativ boløsning, og den andre er å sikre relevante deltidsstillinger for studentene, sier Charlotte.
Studiestarten skal ikke overskygges av utfordringer med å finne trygge og rimelige boliger.