• Aktuelt»
  • Internasjonalisering i praksis

Internasjonalisering i praksis

Kim Hellevammen og Thérèse Verheyleweghen forran Stari Most FOTO

Internasjonalisering skal være en integrert del av alle sider av virksomheten ved USN. Studentdemokratiet følger opp.


Mostar er en by i Bosnia-Herzegovina. Byen har sitt navn etter den gamle broa Stari Most fra 1566 over elva Neretva og de såkalte "brovokterne" (mostari) som bodde i to tårn på hver sin side av den gamel broa. Den to timer lange bilturen fra flyplassen i Sarajevo bukter seg igjennom et dal- og fjellandskap, langs blågrønt elvevann og forbi enkelte mindre landsbyer. Mostar er en fascinerende by med en spennende historie og tydelige tegn på dagens konfliktutfordringer basert på skillelinjer mellom religion og politikk. Byen er full av kontraster med kulehull i asfalten fra krigens dager og en moderne bilpark som farer forbi, krigsruiner som står og forfaller ved siden av shoppingsentre med internasjonale butikkjeder. Menneskene er imøtekommende. Smilet er aldri langt unna. Det finnes håp.

Krigsruin FOTO

Fungerende studentleder Kim Hellevammen og internasjonalt ansvarlig Thérèse Verheyleweghen har begge vært i Mostar før gjennom sommerskolen til USN. Sommerskolen arrangeres for syvende gang i juni. Her møtes studenter fra Bosnia-Herzegovina, Norge og land som Tyskland, Spania, Italia og USA for å lære mer om og diskutere krigens brutaliteter mot menneskeenheten eller sosialt entreprenørskap. Nå vil Kim og Thérèse styrke samarbeidet med studentorganisasjonene ved de to universitetene i Mostar.

Kim og Thérèse er strålende fornøyde etter turen til Mostar. De har vært i rektoratets bygg til University of Mostar og diskutert årets sommerskole med internasjonalt kontor og  professorer, og møtt studentrepresentanter fra begge universitetene og en representant fra Board of European Students of Technology (BEST) for å diskutere videre samarbeid. Det har vært gode samtaler og god stemning. Kim og Thérèse har troa på at dette er starten på et godt samarbeid som kan vare over tid.

De sentralt studenttillitsvalgte som tar emnet praktisk kommunikasjon og organisasjon (PKO) vil for første gang i år legge sin studietur til Mostar i forbindelse med sommerskolen. Her vil de møte studentdemokratiene i Mostar og få muligheten til å bli kjent og diskutere felles studentpolitiske utfordringer og videre samarbeid.

Kim Hellevammen er i dialog med internasjonalt kontor ved USN for å kunne invitere studentrepresentanter fra Mostar til USN. Kim ønsker å vise frem hvordan studenter i Norge har det og hvordan Studentdemokratiet i Sørøst-Norge jobber med studentpolitiske saker. Kim snakket med mange studenter som gjerne kommer en tur til Norge. De tror de har masse å lære av norske studentpolitkere.

Studentdemokratiet i Sørøst-Norge og Studentdemokratiet ved University of Mostar er enige om å samarbeide. F.v.: Julio Zelenira, Thérèse Verheyleweghen, Antonia Duruancic, Marijan Tustonja, Kim Hellevammen, Juoma Jomko, Anita Kurilj og Vladimir Vegar. FOTO

Ingeniørstudent Nezir Isanovic er lokal representant for BEST i Mostar. BEST er en non-profitt og parti-politisk uavhengig organisasjon som siden 1989 har fremmet kommunikasjon, samarbeid og utvekslingsmuligheter for ingeniørstudenter i hele Europa. Nezir forteller at han gjerne kommer en tur til USN for å hjelpe til med å opprette et lokalt lag for BEST. I dag er det kun NTNU i Norge som har lokallag i BEST.

Ammar Lavic ble valgt som visepresident for studentene ved Dzemal Bijedic University of Mostar dagen før møtet med Studentdemokratiet. Han er valgt for to år og vil gjerne samarbeide med Studentdemokratiet. Han gleder seg, og sier det er ekstra spennende å kunne knytte kontakter med studenter utenfor Bosnia- Herzegovina.

Nezir Isanovic, Ammar lavic, Kim Hellevammen og Marijan Tustonja. FOTO

Kim Hellevammen synes det er stas at dette samarbeidet mellom tre studentdemokratier i to land utenfor EU er kommet i stand. Det er unikt. Dette er demokratiarbeid i praksis.

Ammar Lavic, Nezir Isanovic, Kim Hellevammen og Marijan Tustonja. FOTO

Har du lyst til å reise til Mostar?

Bli med på sommerskolen da vel!

Sommerskolen har to emner:

Social Entrepreneurship

The Most Serious of International Crimes

Søknadsfrist: 15. februar.